SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Snow Film Fest 2015

Snow Film Fest 2015

Insert: 13.10.2015
Zima pomalu přichází a její příchod už tradičně předznamenává přehlídka nejlepších zimních filmů Snow film fest. Od 19. října do 3. prosince se ve více než 200 českých a slovenských městech budou promítat filmy o extrémním lyžování, skialpinismu, zimních expedicích a dalších extrémních radovánkách. Nad 5. ročníkem festivalu převzalo záštitu Ministerstvo kultury ČR.



Milovníci sněhu, ledu a zimních sportů mohou zhlédnout ve velkých městech i menších vesnických kinech celovečerní pásmo těch nejúspěšnějších filmů, které byly oceněny na prestižních světových festivalech, ale i zajímavé expediční filmy z české a slovenské kotliny. Slavnostní promítání proběhnou v pražském kině Aero 3. prosince od 17 hodin a v brněnském kině Scala 4. a 5. listopadu od 18 hodin za účasti protagonistů českých filmů Robina Kalety, Beton Ski Teamu, tedy Martina Šťourače, Karla Svobody a dalších.

Festivalová porota pro diváky jako vždy vybrala filmové lahůdky se zimní tematikou - s aktéry jednotlivých snímků zažijete extrémní situace během polárních expedic, neopakovatelné momenty zdolávání těch nejtěžších překážek, které možná odhalí, proč se často vydávají za hranice svých možností, na hranici života a smrti. Stanete se svědky šokujících výkonů sportovců i chvílí, které tráví mimo nedozírné arktické pustiny i na vrcholcích zasněžených hor, když opadne adrenalin a čas tráví se svou rodinou.  

“Já osobně se letos nejvíc těším na Martina Šťourače a Karla Svobodu ve filmu The Pamir Game a zejména na povídání s nimi, protože by na festival měli dorazit rovnou z expedice v Nepálu, kde se pokusí sjet osmitisícovku Manaslu na lyžích," upozorňuje ředitel festivalu Daniel Hála na jeden z českých filmů z festivalového programu.

Martin a Karel se ve filmu The Pamir Game vydávají na nejvyšší horu bývalého sovětského svazu Pik Komunisma (7495m) v tádžickém Pamíru, jejich výstup ale zastaví obrovská lavina. Co dělat, když se střetnete s lavinou, přijdete o vybavení a vaše vysněná mise je ztracená? Vymyslíte si nový cíl, u kterého si opět budou všichni klepat na čelo!

Zkrotit “Nezkrotnou Antarktidu” se rozhodl horolezec a dobrodruh Mike Libecki, který často spolupracuje s National Geographic. Plán byl najít největší koncentraci dosud neobjevených vrcholů a v oblasti uskutečnit tolik prvovýstupů, kolik drsné antarktické počasí a kondice lezců dovolí.

Dokumentarista Tomáš Galásek ve filmu “Few Days” sleduje dvě skupiny českých freeskiingových jezdců, z nichž obě mají stejný cíl, avšak odlišný způsob jeho zdolání. Jejich přístup k horám ukazuje jednu společnou vášeň: svobodu a čerstvý prašan. Na heliskiing ve Švédsku se vydal mj. Robin Kaleta spolu s českým olympionikem Ondřejem Bankem.

  “Arrowhead 135” je název filmu režisérky a lezkyně Brendy Piekarski, ale také název ultramaratonu napříč severní Minessotou, který patří mezi padesátku nejnáročnějších závodů na světě. Donutit zmrzlé tělo ke zdolání 135 mil na sněžném kole, běžkách, nebo pěšky za 60 hodin v mrazech -48 °C totiž není žádná hračka.

Festival SNOW FILM FEST probíhá v České republice od roku 2011. Akce vznikla jako bratrský festival tehdy již zdárně rozběhlého filmového festivalu Expediční kamera. Festivaly pořádá občanské sdružení Hedvábná stezka. Partnerem festivalu letos jsou Hudy sport a.s., CK Kudrna, Heli skiing s.r.o.

  Na stránkách www.SnowFilm.cz si najděte, které promítání se koná nejblíže Vašemu bydlišti, a další informace.

Kontakt pro média:

Marie Fišerová

Tel. +420 605 925 593

Email: marie@zimnifestival.cz

 
 
OAeV - Alpenverein

Partners & sponsors

Powderline.eu - ISSN 1805-7462
Website about freeriding. You can find here reports from trip, tips & triks for equipment, guids for new spots etc.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS