SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Novoroční freeriding

Novoroční freeriding

aneb Hike and Ride a broušení šponařského ráje

Vloženo: 14.01.2010
Příchod nového roku jsme oslavili na horách a jelikož oslava nebyla nějak extrémně bouřlivá, tak se nám podařilo na Nový rok dostat vcelku brzy na Kaprun - Kitzsteinhorn. Mysleli jsme si, že nebude moc lidí a bude to v klidu, ale jak bylo vidět, zřejmě nepařili uplně všichni a parkingy praskaly ve švech. Následující den už někteří z naší skupiny jeli brzy ráno domů, ale my s Martem vyrazili na kopec kousek od ubytka na Schmittenhohe nad Zell am See. Přinášíme Vám tedy shrnutí těchto dvou dnů ze dvou pohledů.



Nový rok na Kitzsteihornu

Po příjezdu nahoru se rozhodlo, že už nebudeme jezdit po více méně vyfoukaných pláních, ale že si Mart s Adisem šlápnou na Big Mountain lajnu. Zkušenosti s tímto výšlapem měl Mart už ze Silvestra, kdy jsem uplně zničení z toho, že není ve své podstatě co jezdit seděli v restauraci a najednou po 15 minutách přišlo slunce a Mart zvolal "tam nahoru, tam šlapu" a ukázal přes okno někam nahoru do sedla pod vrchol Tristinger. Podíval jsem se na něj pořádně, zkontroloval co mu to vlastně ve výčepu nalili, všechno bylo "all right" a tak jsme se domluvili že za cca 40 minut si dojedu někam naproti a uděláme tedy tu fotku. A stalo se, po cca 45 minutách byl mart hruba na svém místě, když tu najednou začal přicházet mrak! Já vzal vysílačku a začal do ní ječet, ať jede, že jde mrak... Martin mě v tu dobu tep tak 250 a jak mi říkal dole, byl jen kousek od infarktu, protože výšlap byl fakt mega. No což, mrak by všechno zhatil, tak obul lyže a pustil to dolů...

A takto jsme vlastně zjistili, že tato strana hory je vcelku dobře dostupná a na Nový rok do toho šli znova i s Adisem. Já si vychytal jiné místo a kluci jeli trošku větší travez podél hory. Výstup byl jednodužší, protože ho Mart den předem vyšlápl a slunce nemělo problém s mraky a tak si vybrali i trošku lepší lajny než Mart den předtím. Po sjetí této lajny jsme se sbalili a jeli do ubytka, kde jsme dokalili zbytek tekutin...

Klikoš


Nový rok + 1 den

Schmitenhohe je kopec v okolí Kaprunu. Je situovaný u nákupního centra směrem na vesnici  Kaprun a z druhé strany městečkem Zell am Zee. Je to klasické komerční centrum pro šponaře a pro všechny ty, pro které je sjezdovka to nej co můžou dostat.  Nástupy přímo od parkoviště bez zbytečných průchodů jsou snad jedinou výhodou pro freeridera.


Toto středisko jsme zvolili jen proto, že bylo nejbližším střediskem od našeho ubytka a navíc v den našeho odjezdu konečně začalo sypat, a proto jsme se uchýlili právě toto středisko.  Celkově mám v tomto středisku odjezděno dva dny a pro freeridera tady je toho opravdu málo. Pokud samozřejme nekydne 1m nového prachu, ale to se dá samozřejmě pojezdit asi všude.  Do jednoho údolí je svah celkem prudký, ale i tady se dá něco najít.


V našem případě jsme byli rádi za jakýkoli prach a tak jsem jezdili severní stranu hory, od 2000-1650 m.n.m.  350 výškových metrů není moc , ale my jsme byli hladoví po prachu. Sněhu  nebylo moc, ale  přibývalo a tak se limity kažkou jízkou posouvali ,  až do doby kdy jsem si to poslal korytem potoka.  V tom korytě jsem dostal opravdu co proto, hlavně moje lyže neboť  na dojezdu jsem si myslel, že jsem bez hran.


Po 3 hodinách střídavého focení jeden druhého jsem se rozloučil s Martinem a vydal na 10 hodinovou cestu z Kaprunu (v tunelu se nedá usnout, když jsou tunelové ventilátorech naplno).

Mart

gelerie
http://www.powderline.cz/cs/galerie/fotogalerie/novorocni-freeriding/
 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS