SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Like a Lion

Like a Lion

Recenze biografického filmu o legendárním lyžaři Tanner Hallovi

Vloženo: 16.11.2010
Tanner Hall narozen 26. Října 1983 v Kalispell, Montana US prošel mnoha životními etapami. Mnozí z Vás si možná pomyslí, že cesta tohoto úspěšného lyžaře byla jednoduchá a říkáte si: „ Kdybych já měl takové podmínky, taky bych tak jezdil. Ale ne vše je takové, jak nám média prezentují. Proto jsem se rozhodl napsat tuto krátkou recenzi nebo snad pocit, který jsem si z tohoto dokumentu odnesl.




Tanner Hall stanovil svůj cíl profesionálního lyžaře už v 9 letech. Jeho matka Darla Hall ho podpořila a řekla: „Jestli jsi schopen se živit věcí, kterou miluješ, tak do toho běž“.  

Cestu, kterou prošel a momentálně prochází, nebyla a není jednoduchá. Jelikož jako rodina bydleli v Montaně a Tanner miloval lyžování, tak se rodina rozhodla poslat Tannera k děckému trenérovi v Park City, který ho bude učit boule, aby tak podpořili jeho cíl. Později se ho ujala jiná rodina Mark Stegamayer (1979 světový šampion v akrobatickém lyžování), ve které se Tanner cítil jako doma. Tannerova matka si všimla, že syna ztrácí a tak mu pronajali dům v Park City, kde žil společně s kamarády.  Zde zažíval krušné chvilky od točení „porna“ (prý, ale jen sex pásky a nebylo to porno), až po pořádání party, alkohol, ganja apod.  Jelikož opět nenavštěvoval školu, z mogulů ho vykopli a rodičům už došla trpělivost.  Tanner si tehdy stanovil ultimátum 1 rok, že dokáže vyhrát soutěže jako je US Open a podílet se na vývoji freestyle, a tak ukázat tak co v něm je. Ultimátum dodržel a dokázal všem, co umí a vyhrál X Games.  Tanner si vychutnával dobu, kdy byl jeden z nejslavnějších lyžařů až do chvíle, kdy přišla stopka v podobě zlomení obou kotníků. I přes skeptické prognózy se však plně vrátil a opět dominoval ve světě freeskiingu. Vyhrál další  X Games a natočil další video Show&Prove 2006. Při natáčení ve Finsku, kde se právě Tanner nacházel, se dozvěděl o úrazu CR Johnsona, který byl jeho nejbližší přítel už od 14 let. CR si způsobil zranění hlavy ve středisku Brighton, Utah. Po zranění byl CR několik týdnu v komatu, a když se probudil tak byl Tanner u toho. CR Johnson se plně uzdravil a to i přesto, že se musel učit základní věci (učit jíst, pít, mluvit, chodit) jako 3 leté dítě. Po uzdravení CR Johnsona natočili společně film Believe 2007. Vše probíhalo v pohodě, až do doby, kdy si Tanner zlomil obě nohy v kolenech 2009. Točili s TGR ke konci sezóny na vyšejpovaném skoku, když Tanner přeletěl dopad přímo na rovinu. Okamžitě po pádu si Tanner pro sebe řekl, že je to konec jeho kariéry.

Tanner vynaložil velké úsilí, aby se vrátil zpět na scénu freeskingu tak rychle, jak jen to bude možné. Při tomto léčení se však dostával do depresí a tak bral drogy, pil alkohol společně s léky, které užíval pro léčení.  CR mu velmi pomáhal s jeho situací, ale jakmile se věci vracely k normálu, přišla tragická zpráva o umrtí CR Johnsona, která Tannera totálně porazila. CR byl jeho nejbližší přítel, který mu pomáhal v  celém jeho životě. Tanner se opět snažil zahnat veškeré problémy alkoholem a drogami, ale nakonec to dokázal snad díky myšlence, že by CR nebyl šťastný z toho, co dělá.

Tanner na konci filmu prohlásil, že jeho nohy ještě nejsou ve 100% stavu, ale doufá, že to přijde i přesto, že to bude trvat delší dobu, než plánoval.  

Tento film mne velmi oslovil a inspiroval, a proto jsem se rozhodl napsat tuto menší recenzi a tak předat dojem, který ve mne zachoval. Tento článek je pouze zlomek toho co se ve filmu dozvíte. Vřele doporučuji.

Trailer zde: Like a Lion


Text: David Knybel  

 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS