SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
CGC Jasná Adrenalin

CGC Jasná Adrenalin

Jaké to bylo?

Vloženo: 10.03.2013
Před nedávnem se uskutečnil již legendární freeridový závod na Chopku. Jak to tam vypadalo, kdo jak zajel si můžete přečíst v následujícím článku od našeho pravidelného přispivatele a závodníka, Pavla Božáka. Pavel bral nakonec 5. flek, takže gratulujeme.





O tom, že se má uskutečnit Jasná Adrenalin 2013, jsem se dozvěděl loni někdy před Vánoci. Tou dobou jsem ještě úplně nevěděl, jestli pojedu nebo ne. Letošní sezonu mě lákalo odjet více závodů, zejména nějaké FWQ závody. Založil jsem si účet na FWQ stránkách, zaplatil 25 Eur licenci a doufal, že budu moci nějaké FWQ závody třeba v Rakousku odjet. Když se otevřela registrace do prvního závodu, mé nadšení hned opadlo – spoustu přihlášených jezdců a přihlašování způsobem „ pošlete nám 80 Eur a my vás možná vybereme“  mne naprosto odradilo. Chápu, nejjednodušší kriterium pro výběr závodníků je počet odjetých FWQ závodů v minulosti a FWQ ranking, ale jak se má pak do závodu dostat někdo nový? Prostě těch osmdesát éček jsem neriskoval, za to si člověk může jet najistotu někam zalyžovat.

Zbyla mi tedy „jen“ Jasná a ještě jeden méně reálný závod ve Švédsku poblíž Narviku, na jehož jméno si teď nevzpomínám. To Švédsko mne zaujalo, startovné nebylo tak drahé, ale ta dálka a skutečnost, že služby ve Švédsku stojí opravdu hodně, mi rozhodování o účasti celkem zjednodušily.

Předpověď pro uskutečnění Jasné vypadala přinejmenším velmi solidně, a tak jsem se tedy zaregistroval a těšil se, že si opět po roce přičichnu k závodní atmosféře. Letos Jasnou pořádali Slováci spolu s Poláky, kteří si ze závodu udělali i své oficiální mistrovství Polska pod názvem Tatra Freeride Open (loni měli to samé v rakouském Heiligenblutu, kde jsem také závodil). To znamenalo značný přísun jezdců a sponzorů z polské strany. Jasná Adrenalin totiž letos nebyl FWQ závod a zájem o něj nebyl tak veliký jako v minulých letech. Všechno je to o penězích, neboť aby mohl být závod pod označením FWQ, museli by pořadatelé dát dohromady prize money v hodnotě minimálně 5 000 Eur!!! Smutné. Poláci se tedy registrovali na svých vlastních stránkách a zbytek jezdců se registroval na www.freeride.sk . Musím podotknout, že zástupců z polských řad bylo suveréně nejvíce.

Závody oficiálně začínaly ve středu 27.2. v 19:00 meetingem riderů. Vydali jsme s bráchou tedy ve 3:00 ráno, abychom si ten den před závodem ještě sjeli a nafotili soutěžní kopec v současné podobě. Cesta z jižních Čech činila asi 550 km. Když jsme dorazili a vyjeli nahoru pod Chopok, byli jsme trochu zklamáni sněhovými podmínkami. Čekali jsme tvrdo, ale ne takhle tvrdo. Povrch neměl tvrdostně daleko k betonu. Na druhou stranu, na Jasné jsme byli poprvé a místní kopce nám učarovaly. Když napadne, musí to tam být ráj pro všechny freeridery. Takové prudké a členité kopce – lahoda. Stihli jsme si tedy nafotit soutěžní kopec a pojezdili jsme trochu na druhé straně. Skončili jsme dřív, abychom si po dlouhé cestě řádně odpočali.

Večer na meetingu byl celkem nával při registraci jezdců, naštěstí jsme přišli včas a mohli jsme si jít brzy lehnout. Registrovali se zvlášť Poláci a ostatní jezdci. Kategorie byly klasicky ski men/women a SNB men/women, přičemž nejvíce bylo samozřejmě lyžařů.

Čtvrteční kvalifikace začínala v 9:00 setkáním jezdců, pořadatelů a rozhodčích. Start byl od 10:00 a pořadí kategorii bylo následující: ski men -> ski women -> snb men -> snb women. Počasí kvalifikaci přálo maximálně. Osobně jsem jel asi jako 8. nebo 9. v pořadí. Do poslední chvíle jsem váhal, jestli na tom betonu něco dropovat nebo vsadit na plynulost a čistou jízdu. Lajnu jsem měl vybranou tak, abych se mohl rozhodnout až opravdu na poslední chvíli, podle pocitu z terénu. Nakonec vyhrála bezpečnější varianta, které jsem později celkem litoval.

Z mé jízdy jsem byl celkem rozpačitý, byl jsem napjatý, jestli to bez skoku bude stačit na finále nebo ne.Výsledky jsme se měli dozvědět opět v 19 hodin. Nakonec je vyvěsili asi o hodinu později a bylo to tam, postup z 5.místa, spadl mi kámen ze srdce. Postupovalo 13 lyžařů a z každé další kategorie 4, tzn. celkem 25 riderů mělo zabojovat ve finále. Ten večer jsem si opět vybral lajnu a na tvrdo počítal s nějakým poletem. Na finále jsem se těšil jako malý Jarda.

Ráno počasí vůbec nevypadalo. Kopec byl v mlze. Vydali jsme se nahoru. Těsně před finále to začalo vypadat, že se počasí umoudří a v jasných oknech odjedou alespoň lyžaři. Nakonec odjeli 4 závodníci a závod byl definitivně zrušen s tím, že platné jsou výsledky z kvalifikace.

Kategorii Ski Men vyhrál tedy Polák Philip Matejko, Ski Women opanovala Slovenka Katarina Lehocka, v kategorii SNB Men zaválel na prvním místě zkušenný týpek z Čech Petr Novák a z řad snowboardistek byla nejlepší Polka Paulina Nowik.

Musím říct, že celkově byla Jasná Adrenalin 2013 slušně zorganizována. Pořadatelům patří velký dík za bezpečné uspořádání celého kontestu.

Osobně bych rád poděkoval za podporu rodičům, Jakubu Janouškovi ze Snowpanic.cz,  Jirkovi Zelinkovi tady z PWL a bráchovi nejen za kvalitní fotky. Snad se příště počasí slituje a bude to i s finálovým pojezdem.
 
 

 

Autor: Pavel Božák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS