SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Změna pohledu.

Změna pohledu.

Změna pohledu....

Vloženo: 26.05.2010
Ne vždy vše běží podle plánu. Jezdíme po horách již nějaký ten pátek a snažíme se vyhýbat nebezpečným situacím, jak jen to jde. Bohužel, když se sejde mnoho nepříznivých vlivů v kombinaci se zamlženým úsudkem, může se člověk dostat do problémů a to velmi rychle. Berte prosím následující článek jako upozornění.
Laviniště
Ošetření
Vyzvednutí pomocí heli


Pohled na celou horu
Detail místa

Můj trip do Davosu probíhal podle zaběhnutých kolejí PowderLine gangu. Bereme káru od Zdeny Dětského a nabíráme Davida Egedyho na nádru v Olomouci s 3 hodinovým zpožděním. Jeho už 4. hovor z telefonní budky měl nádech určité nervozity. Tak tedy ve složení já, David, Egy a Wiktor Galuška vyjíždíme směr Davos. Po bezproblémové cestě přijíždíme do Davosu a snažíme se řešit ubytko, podařilo se nám najít luxusní vytápěný sklepík. Následující den se přesvědčujeme o místních kvalitních sněhových podmínkách, které odpovídají dešti v 2000m.n.m a teplotě kolem 10 stupňů. Po kvalitním ježdění a pár večerních pivech zase řešíme ubytko, které se zdá být problémem. Proto Egy dává děsivou kotelnu, já před autem venku a Wiki a David v autě.

Následující den přijíždí další část party, ke které se přidáváme.  Dalo by se říct, den pro mě dost osudný. Můj trip v Davosu se odvíjel od tohoto dne jinak, něž jak bych si přál a následující řádky budu psát o situaci kterou bych nepřál nikomu zažít , a to pád laviny na vlastní kůži.

Ke konci dne se rozhodujeme podívat na Gotchnu a místo, kde minule spadla obří lavina. Po zhlednutí svahu padlo osudové rozhodnutí objet daný svah severozápadním směrem – na opačnou stranu hory. Horní pasáže už napovídaly o problémech, když se před Tomášem Zelinkou utrhl dost nebezpečný splaz. Jak blázni vjíždíme do lesa, kde je situace ještě horší (v takovýchto podmínkách, kdy je vysoká teplota, je nutné se držet na větších prostranstvích , stromy natahují přes koruny stromů více tepla ). Dostávám se do úseku, o kterém si myslím, že nebude problém projet, vybírám si stromek, ke kterému bych chtěl dojet a zastavit se před ním. To se mi ovšem už nepodařilo. V oblouku se celé místo skokově probořilo skoro o 1m, odtrh, já samozřejmě padám do utržené laviny a už jedu. Egy a Zeldy se na mě dívají cca ze 7m vzdálenosti. Snažím se chytnout okolního stromku ale marně, vjíždím hlavou dolů po směru jízdy zabetonovaný v mokrém sněhu úsek   na bez stromů. Ús ek je dost prudký a tak lavina získává rychlost a kolem sebe vidím obří balvany sněhu a v této chvíli jsem věděl, že jsem v pasti. Lavina projíždí lesíkem společně se mnou, kde láme stromy i mě. Přichází nespočet úderů do celého těla od hlavy, kterou zvládám udržet tak tak, až po knock out ze zadní strany přel rameno a lopatku.  Vypadávám z lesíku do žlebu, kde se lavina začíná brzdit, bojuju s proudem a snažím se udržet na povrchu, což se mi naštěstí daří. První okamžik moje myšlenka byla, že žiju, pak zjišťuju svůj stav a kluci kteří u mě byli do dvou minut okamžitě volají heli.
 
Záchranná akce:
 

Helikoptéra byla na místě do 10 minut, asi ještě dalších 10 minut než nás lokalizovali. Přichází záchranář, zkontroluje mi páteř, dá trochu morfia a naloží mě do sítě. Což pro mě následně byla procházka peklem. Zvedají mě v síti na laně, což ve mně láme poslední kosti, které zůstaly. Nemůžu dýchat a pilot to moc nešetří. Mám pocit že dávám   backflip a odstředivka mě tlačí více do sítě. Cestou dáváme ještě jedno nepovedené přistání a konečně mě spouštějí na zem a přesunují do nafukovacího lehátka, které se konečně vytvarovalo podle mých proporcí. Podle diskuze zranění budou asi vážnější a tak letíme do kantonské nemocnice v Churu.

 
Nemocnice:
 

Po příletu už nejsem schopen mít otevřené oči, vše vnímám, ale oči otvírám jen na požádání, abych se na někoho podíval. Následuje vyšetření CT, atd… a asi po 1 hodině v nemocnici jdu na operační sál. Diagnóza:   10 zlomených žeber , tříštivá zlomenina lopatky, otevřená zlomenina klíční kosti, pneumotorax, roztržené játra druhého stupně (s tou se nemuselo naštěstí nic dělat , jen napojit hadici na odvod krve).    

Po úspěšné operaci jdu po 3 dnech na  jednotce intenzivní péče jdu na normální pokoj. Morfium zavedené do páteře začíná být můj každodenní kamarád. Nemocnice jak 4 hvězdičkový hotel, osobní sestra, osobní telefon, TV, výhled na BM lajny přímo z okna, šílené menu. Odpojení od morfia pro mě probíhalo dost drasticky, asi 2 hod abstinenční příznaky.

Po osmi dnech konečně přišel domluvený transport domů. Přes Alpenverein jsem si zařídil transport do CZ. Měl jsem trochu obavy, protože jsem ještě nebyl schopen ani sedět, ale vše proběhlo ve stylu 4* hotel.  Malý tryskáč přiletěl z Innsbrucku na blízké letiště v Churu. Následoval rychlý přelet na letiště Mošnov do Ostravy a poté převoz do nemocnice sanitkou na full s houkačkou. V sanitce si dávám poslední morfium. V nemocnici jsem ještě dalších 8 dnů a konečně domů.
 
Aktuální situace:
 

Zranění se hojí relativně rychle až na přerušené nervy v rameni které ovládají pravou ruku. V současné chvíli mám omezenou hybnost ruky, ale prognózy jsou dobré a rehabilitace taky postupuje dobře.

Těmito větami bych rád ukázal i druhou stránku tohoto sportu, která se někdy otočí proti nám a následky nemusí skončit takto , ale i hůř. Riziko které podstupujeme v některých podmínkách je naprosto zbytečné a neuvážené.  
 
Děkuji všem za pomoc a podporu.

 

Náklady:
 
Heli trip 250,- CHF

Soukromé letadlo 9000,- EUR

 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS