SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Rogers Pass

Rogers Pass

prašanový ráj, část první

Vloženo: 01.11.2012

Kuba Novotný nám poslal článek o nelehké cestě do Rogers Pass v Britské Kolumbii, která byla ovšem vykoupena neuvěřitelným množstím prachu a výběrem terénů. Tento článek má dvě části a tak se můžete při čtení následujícího článku inspirovat na Vaši cestu na toto prašanu zaslíbené místo.



Ta nejlepší rozhodnutí občas člověk udělá, aniž by o tom věděl. Náš skvělý nápad pracovat v zimě v Kanadě jako učitelé lyžování a zajistit si tak permici zadarmo a levné ubytování přímo na místě sice vyšel, ale ne zcela podle plánu. Proto jsme kývli na nabídku vzít práci na benzínce a v hotelové recepci na Rogers Pass. Takže opět balíme svých pět švestek a loučíme se s Apexem což je menší středisko v Okanagan Valley, které sice slibuje suchoučkej „shampagne powder“, ale jelikož je ho zatím tak 80 čísel, tak to není žádné terno.

Po šílené cestě přes půl Britské Kolumbie -  kdy ve sněhové vánici auto před námi dostane smyk, vletí do příkopu a přitom srazí sloup vysokého vedení tak, že dráty skončí asi 10 cm nad naší střechou -  se nakonec dostáváme na místo. První rozdíl, kterého si všimneme, tak je asi o 2 metry víc sněhu, což potěší. Počáteční dojmy jsou tedy vesměs pozitivní.

Rogers Pass leží asi uprostřed Glacier National Park a jedná se o nejvyšší místo na trans-kanadské dálnici v Selkirk Mountains. Kromě toho, že tady je hotel a malá benzínka a napadne tu kolem okolo 26 metrů sněhu za rok a průměrná vrstva je 2-4 metry, tu není nic moc zajímavého. Běžný turista nebo řidič kamionu se zastaví tak maximálně na kafe, ale pro ty, pro které sníh znamená něco víc než vkusnou ozdobu vánočního stromečku, je to naprostý ráj. Ač zde není jediný vlek a co si člověk chce sjet, musí si i vyšlapat, je to země zaslíbená pro freeride nebo skialp.

Okolo silnice se na obě strany rozkládají jedny z nejlepší terénů pro freeridové ježdění na planetě. Kromě sněhové nadílky, jenž je vskutku enormní, je samotný terén, ležící ve výšce 1300 -3000 m.n.m. ,  neuvěřitelně členitý. Nabízí od velkých lajn, úzkých žlabů a zasněžených lesů i polštáře prašanu, naskládané na sobě a jakoby stvořené k tomu nechat v nich svoji stopu.
 
 
 
Autor: Kuba Novotný
 
 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS