SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Návštěva Chile v podání Jakuba Valigury

Návštěva Chile v podání Jakuba Valigury

Plán byl jasný! Lyžování v Chile a návštěva památek v Peru

Vloženo: 16.09.2010
Dne 22. srpna se naše rodina, tj. já, bratr Ivan, bratranec Honza, mamka a taťka, vydala na dovolenou do Jižní Ameriky. Plán byl lyžování v Chile a památky v Peru.




Po příletu do Santiaga jsme si vypůjčili auta a vyrazili směr středisko Termas de Chillan. To není nijak velké, ale lákalo nás to, že je obklopeno hned několika sopkami – Volcan Nuevo de Chillan,  Volcan Viejo de Chillan a Volcan Nevados de Chillan. Večer jsme se ubytovali a těšili se na ježdění.

Ráno jsme se probudili a zjistili, že venku je totální azuro, ale se sněhem žádná sláva. Panovalo zde již jaro. Při jízdě lanovkou jsme, díky její rychlosti, měli dostatek času si prohlédnout okolní svahy. Dali jsme si jízdu po sjezdovkách na rozježdění a pak už vyrazili mimo ně. Ze začátku to byla tvrdá krusta, ale postupem času měkla na firn, ve kterém už se jezdilo o poznání lépe. Večer jsme se rozhodli, že si další den šlápneme na Volcán Nuevo.

Ráno opět azuro a tak jsme natěšení přijeli k lanovce. Tam jsme ale zjistili, že nahoře dost fouká. Proto jsme se radši rozhodli pro ježdění v okolí sjezdovek. Odpoledne dokonce přestala lanovka jezdit z vrchní stanice, což značně omezilo výběr terénů. Skončili jsme proto o něco dřív a šli se naložit do bazénu.

Další den byl venku totální mordor. Jezdila pouze spodní lanovka a předpověď nebyla nijak slibná. Proto jsme se rozhodli, že to tam prozatím balíme.

Odjeli jsme do Santiaga a pak letadlem do Limy. V Peru jsme stihli hlavní památky: obrazce v poušti na planině Nazca, prohlídku Cuzca, hlavního města Incké říše, Machu Picchu, plavbu po jezeře Titicaca a historické centrum Limy.

Po návratu do Termasu nás opět přivítalo azuro a zjištění, že sněhu nepřibylo ale ani neubylo. Teploty přes den už byly vyloženě jarní, asi 10st.

První den jsme jezdili opět v okolí sjezdovek. Hned další den jsme už ale neváhali. Já, Honza a Ivan jsme ráno naložili věci do auta, vyjeli na nejvyšší parkoviště a pokračovali na pásech, resp. sněžnicích s cílem Volcan Neuvo. Po 5 hodinách jsme se konečně ocitli na vrcholu. Výšlap si šlo zkrátit asi o polovinu použitím lanovek. To jsme také otestovali 2 dny na to. Sjezd byl spíše odpočinkový, žádná divočina.

Nakonec jsme se vydali i na vzdálenější Volcan Nevados s docela pěknou prudkou stěnou. Vyšli jsme ráno za krásného počasí, postupem času se ale horšilo. Nahoře se to pak honilo, což znemožnilo sjezd spodní části, protože jsme jednoduše neviděli kam vede a nechtěli jsme skončit v Argentině . Dále jsme pokračovali stejnou cestou jako jsme šli nahoru. Samozřejmě, že po 15 minutách se obloha vyčistila a my jsme si mohli prohlédnout celý svah.

Poslední 2 dny už vyplnilo spíše ježdění po sjezdovkách. Sněhu přes týden dost ubylo a ani počasí už nebylo nejlepší.


Pár tipů: Moc nepočítejte s tím, že se domluvíte jinak než španělsky. Slunce tam putuje východ-sever-západ. Takže opačná orientace svahů. Mne trvalo 2 dny na to přijít.



Autor: Valis                             

 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS