SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Zemřel lyžař Fredrik Ericsson

Zemřel lyžař Fredrik Ericsson

Fredrik Ericsson zemřel při dobývání druhé největší hory na světě.

Vloženo: 05.01.2010
Švédský horolezec a extrémní lyžař Fredrik Ericsson zemřel v pátek, při pokusu dosáhnout vrcholu  K2, druhé nejvyšší hoře na světě v Pákistánu. Jednatřicetiletý Ericsson, byl na cestě na jeden ze tří nejvyšších vrcholů světa. Plánoval sjet tuto horu K2 na lyžích ze samotného vrcholu.

V současné době bylo uvolněno jen pár informací, ale podle toho co máme lze prohlásit následující. Podle rakouské tiskové agentura APA a domácích stránek Fredrika Ericssona jsme byli informováni o tom, že Ericsson při lezení společně s rakouskou horolezkyni Gerlinde Kaltenbrunner, uklouzl někde v soutěsce a spadl přes 900 metrů. Kaltenbrunner se snažila být první ženou, která vyleze 14 osmitisícovek bez kyslíku. Po této události se otočila a bezpečně slezla dolů do tábora 4 umístěného na úbočí hory a pak pokračovala níže do Base kempu.


Gerlindin manžel Ralf Dujmovits následně brzy po této události udělal prohlášení, kde prohlásil, že se udála velmi smutná událost po které se Gerlind vrátila zpět do tábora 4 a poté do základního. Žádné další informace nebyly uvolněny z důvodu úcty k rodině Ericsson. Na základě tohoto oznámení se ostatní horolezci v táboře 4 rozhodli o nedobytí vrcholu tento den.


Na základě předpovědi počasí, které předpovídalo čistou oblohu a slabý vítr, se oba horolezci rozhodli o dosažení vrcholu, avšak předpověď byla špatná a v průběhu výstupu se přihnala velká bouře.

V současné době není známa příčina, proč Ericsson spadl. Mnoho horolezců podotýká, že je v daném místě  velký  výskyt lavin a padá zde mnoho uvolněných kamenů.


Stala se velmi smutná událost, při které Fredrik Ericsson, atlet a lyžař zemřel při prožívání svého snu. Je to také tragédie pro Gerlinde Katlenbrunner a její snaze docílit vrcholu K2, ale jsme si jistí, že se tam určitě zase jednou vrátí.

Text a foto převzat z:  http://climbing.about.com, http://www.fredrikericsson.com

 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS