SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Úžasná Montana

Úžasná Montana

domov backcountry ježdění

Vloženo: 04.11.2011
Dostal se nám do redakce článek od Jeremy Millera, jehož rodištěm je americká Montana. Tento nepříliš známý stát USA je plný luxusního, powderem nabušeného ježdění. Ať už hodláte jít po svých nebo si zařádit na skůtru, užijete si luxusní freeride v divoké přírodě.
Foto: Brit Miller
Foto: Brit Miller, Rider: Wiley Miller
Foto: Brit Miller, Rider: Wiley Miller
Foto: Brit Miller - Lajna jak hovado
Foto: Brit Miller, je libo skůtr??

Montana se nachází na severozápadě Spojených států, ale ne až k pobřeží. Je rájem pro tuláky. Jsou zde „rozptýlené“ vesnice, neboli venkovská města, jak jim říkáme ve Spojených státech. Tyto města sice nemohou poskytnout takovou úroveň  pohostinství, které najdete na evropském venkově, ale s otevřenou náručí a přátelskými úsměvy všichni vítáme každého, kdo přijde. Na západní straně státu jsou Rocky Mountains, které sestupují z Kanady přes Montanu (MT) a pokračují až k jihu USA. Východ státu je prérií a zemědělskou půdou, což je další aspekt státu, na které jsme opravdu hrdí. Hory, roviny, a všechno mezi tím je to, co skutečně dělá stát tím, čím je. Dále Yellowstone, řeka která protíná jižní polovinu státu a je přítokem řeky Missouri, která je největší řekou Montany a státu Wyoming. V centrální části státu leží největší město se 100.000 lidmi - Billings. Město se rozkládá  pod pískovcovými skálami, které ohraničují severní okraj města a suchou pouštní oblastí Pryor Mountains s indiánskou rezervací Crow na jihu. To je město, kde moji rodiče vychovali mého bratra Wileyho a mě.

Náš otec nebyl lovec, ale sportovec. Většina populace v Montaně se věnuje lovu volně žijící zvěře, když je sezóna, a velmi malá část těchto lidí a všech ostatních, které tvoří Montanu jsou sportovci. A už vůbec ne známí ve světě, jako například extrémní sportovci . Můj otec bral naši rodinu do hor každý víkend lyžovat. Od 4 let, můj otec brával mého bratra Wileyho a mě  na lyže do hor. Byl to způsob života naší rodiny, který jsme se v Wileym oblíbili.

Když nám s Wileym bylo asi tak 15 nebo 16 let tak jsme objevili lyžování v backcountry , kolem resortu Big Sky, oblasti, která není daleko od Billings. Ježnění v backcountry je v Montaně velmi oblíbené. Střediska jako Big Sky, Red Lodge, a Bridger Bowl nabízejí různé terény k lyžování. Naši přátelé a rodina trávili většinu svého času chozením po kopcích, horách a údolích v Montany. A právě tohle byla doba, kdy se začaly na scéně objevovat lyžařské a snowboardové filmy od produkcí jako Poorboyz Productions, Matchstick Productions nebo Teton Gravity. Jezdci dávali neskutečné lajny, triky a objevovali krásu backcountry. Tohle vše přivedlo mě a Wileyho do světa profesionálního freeskiingu.

Backcountry kolem střediska Big Sky je charakteristická kopci a horami stejně jako v severní části státu. Jsou to rozeklané vrcholy a vlnité kopce s lesy, většinou kolem 10,000 stop (asi   3000 m). Chladné počasí je velký nezvyk, ale když si na něj jednou zvyknete, zábava v přírodě Montany za to stojí. Většinou, když den skončí, vy se vracíte domů a kouknete se nazpátek na to, co všechno jste tom dni zažili, přijdete na krásu lyžování v Montaně. Vrchol Lone Mountain ve středisku  Big Sky dosahuje výšky 11,150 stop (3345 m). Vesnice pod střediskem leží v 7,500 stopách (2250 m). Převýšení hory je neskutečné a reálné převýšení, na kterém se dá ve středisku lyžovat je 4,350 stop (1305 m). Severní hory jsou v celku podobné těm jižním, i když sněžní duchové ze střediska Whitefish Mountain jsou typičtí hlavně pro sever. Sněžní duchové jsou sněhem a jinými rozmary počasí obalené stromy, které ve výsledku vypadají jako velké bílé sloupy duchů. Dodávají oblastem v backcountry a nejrůznějším pasekám úžasné vzezření.

Tenhle přístup do backcountry udělal z Montany více než jen rybářský a lovecký ráj. Od té doby, co začala evoluce freeskiingu, se malá komunita freeskierů sídlících v Montaně zvětšuje. Přístup do divočiny Skalistých hor a rozsáhlý volný prostor přináší něco jedinečného do života backcountry zábavy v USA. To začalo být v USA pomalu patrné, když několik sportovců v Montaně, těch, kteří se dostali do záře reflektorů, označilo freeskiing za svou kariéru. Wiley Miller (my brother) pokračoval v lyžování celý život a stal se jedním z nejzapálenějšách a nejšťastnějších v Montaně tím, že chytil to, co Montana nabízí. Šel ve freeskiingu dál a založil svou kariéru pouze na freeskiingu. A dlouho před tím, než Wiley objevil své nohy v oblacích???. Jiný rodák z Montany, Tanner Hall, si vyklestil cestu do záře profi reflektorů už ve věku patnácti let a nyní, když mu táhne na třicítku, zůstává navždy legendou tohoto sportu. Pochází z Kalispellu v Montaně, což je na severu u střediska Whitefish Mountain.

Montana je plná možností díky Skalistým horám , plná řek a říček v údolích, měst duchů roztroušených po celé zemi a rozlehlých backcountry plání na východě, odkud nyní čerpáme větrnou energii pro část spotřeby místních i národní energetické sítě. I přes to - z širší perspektivy zůstává Montana stále mimo zorné pole většiny lidí. Když se zeptáte jakéhokoli obyvatele Montany, řekne vám, abyste se drželi dál, že to tady zkrátka není ono. A možná poznáte přesně, co říká, pokud se přijedete do Montany podívat. Vítáme všechny, kohokoliv.
 

Video profil - Wiley Miller - ZDE

 

Autor: Jeremy Miller






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS