SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Tempting Fear

Tempting Fear

Mysl extrémního lyžaře

Vloženo: 20.10.2013
Andreas Fransson je asi nejodvážnějším extrémním lyžařem této generace. Ve filmu Lákavý strach, zkoumá místo, kde strach přemůže všechny emoce, protože smrt číhá na každém chybném kroku. Tento snímek, v originále pod názvem Tempting Fear, můžete vidět na letošním Tierra SNOW FILM FESTU. Jelikož Powderline je partnerem festivalu, v následujících řádcích vám film přiblížíme.
Foto: Mike Douglas
Foto: Mike Douglas
Foto: Mike Douglas

Někomu upravené sjezdové tratě nestačí a pouští se mimo ně. Kdo pochopí smysl volného lyžování, nechce se již vracet zpět. Ti nejlepší se mohou utkat na prestižních závodech, jako je Freeride World Tour. To však stále není vrchol lyžování. Pomyslnou špičkou ledovce je disciplína extrémní lyžování v čele se Švédem Andreasem Franssonem.

“Nikdy nezapomenu na pocit, když se mi lámaly kosti v krku,” vzpomíná Andreas hned v úvodu filmu. Co se děje v mysli lyžaře sjíždějícího svahy, které jiní nedokážou vylézt? Na tuto otázku vám pomůže odpovědět snímek natočený jako Andreasův deník napsaný v období mezi lednem 2011 a květnem 2012. „Strach ze smrti vyplývá ze strachu ze života. Člověk, který žije naplno, je připraven umřít kdykoliv,” sice nejsou slova Andrease, ale citát Marka Twaina, nicméně hodně napovídají o smyslu života na hraně se smrtí. O smyslu života Andrease Franssona.

Co dělá Andrease nejzajímavějším, je jeho ochota vstoupit do života na hraně, do duševního prostoru, který jen málokdo zažil. Za poslední tři roky uskutečnil řadu prvosjezdů v nejrůznějších zemích, bojoval o život po nehodě, která ho málem zabila a stal se nejvíce diskutovaným lyžařem v epicentru extrémního lyžování, ve francouzském Chamonix.

Snímek je rozdělen do devíti kapitol, které popisují různá témata z Andreasova života. Po celých pětadvacet minut je divákovi samozřejmě nabídnuto velké množství nádlehrých lyžařských sekvencí z různých koutů světa, nicméně jádro filmu není samotné lyžování, ale spíše pohled na svět skrz lyže a extrémní svahy.

Při sledování kapitoly Smrtelnost Andreas vzpomíná na svého kamaráda, který zahynul při jednom z odvážných sjezdů. „Mnoho našich mladých přátel odešlo a my jsme si říkali, že je možná řada na nás. Nikdy jsme si však úplně tyto myšlenky nepřipouštěli k srdci, byly příliš strašidelné. Oba jsme si mysleli, že já odejdu první. Já odešel, ale hned jsem se vrátil zpět,“ vzpomíná Andreas.

Divákovu úzkost však rychle rozeženou záběry z Lyngenských alp v severním Norsku, kde se rodnému Švédovi podařilo během jediného výletu podniknout šest prvosjezdů v jedidečné krajině, kde bílé svahy kontrastují s modrou hladinou moře.

Přestože je Andreas usazený v samém srdci extrémního lyžování Chamonix, zdaleka se neomezuje pouze na sjezdy v Alpách a rodném Laponsku. Důkazem toho je například kapitola Cíl, ve které je divákovi přiblíženo, co obnáší prvosjezd nejvyšší aljašské hory Denali (Mount McKinley).„Seraky, trhliny, led, skály, nestabilní sníh,“ vzpomíná Andreas a přes všechno číhající nebezpečí je na vrcholu blaha: „Život nemůže být více ´cool´, nežtoto.”

 

Tierra SNOW FILM FEST přináší ty nejlepší snímky uplynulé sezóny ze zimního prostředí. Festival probíhá ve více než 140 městech ČR a 40 Slovenska. V mnoha městech se můžete těšit na nabitý doprovodný program. Podrobné informace o filmech a místa promítání najdete na www.SnowFilm.cz . Děkujeme partnerům, kteří umožňují konání festivalu v tolika městech, zejména značkám Tierra, Marmot, Loap, Rock Point, Devold a Petzl, dále Švýcarsku a zimnímu středisku Les Menuries.

Připravil: Martin Skuhravý a Kateřina Karlová

 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS