SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Telemark v Totes Gebirge

Telemark v Totes Gebirge

aneb extrém s volnou patou

Vloženo: 07.04.2011
Tak se nám do redakce dostal článek od Tomáše Tisovského, který jezdí telemark. Jelikož je tohle lyžařské odvětví hodně náročné, jsme rádi, že můžeme takový článek uveřejnit. A že si Tomáš hodně dává, to už můžete ohodnotit sami v následujícím článku. Takže mrkněte na to!!
Foto: Tomáš Tisovský
Foto: Tomáš Tisovský
Kousek od rakouského střediska Wurzeralm se po řádném vyspání vydávám z jihu na sólo tůru s cílem vystoupit na nejvyšší horu teto části Totesů - Warscheneck. Zdejší kulisy severních vápencových Alp dodávají zdejším horám tu správnou westernovou atmosféru, kterou jsme jako kluci hltali z rozpadlých zažloutlých rodokapsů a indiánek.
 
Den před tím, v rámci tréninku telemarku jsem něco slanil a sjel do východního kotle. Jo hold postupující roky a špek cítím na každým pohybu, není to co za mlada.
 
Telemarkem je to  fyzicky náročnější a vyžaduje to přesnou koordinaci pohybů. Malá chybička v zatížení a jdete nekompromisně k zemi. Třetí dimenze free pohybu volné paty je to, proč je telemarkista spokojen i s třeba krátkou beskydskou sjezdovkou. Ono "Free heel lyžování s volnou patou" spojuje vše do jednoho prvotního principu severských průkopníků lyžování. Jedním stylem lze obsáhnout všechny typy lyžování jako je freeride lyžování volným terénem, horské skialpové tůry i ski extrémy, přechody pohoří v běžkovém stylu, skoky či jen tak vykrajování  oblouků na sjezdovce. Celý lyžařský život  je pořád co se učit.  Je to jako krása ze zdolávání hory a nekonečný koloběh ročních dob .
 
  Na  Warscheneck  vedou z jihu 2 cesty: normálka z východu po hřebenu, klettersteig  z jihu po strmém hřebenu. Od místního se dovídám, že existuje teoreticky i třetí možnost výstupu, ale s horo vercajkem JV žlabem se zbytky staré ferraty. Vydávám se touto neznačenou zapomenutou cestou, žlabem JV částí Warschenecku. Cestou vzhůru za kotlem Frauenkar a Brunnsteiner Kar obdivuji krásu vápencových Alp.
 
Videjko z akce:  ZDE
 
Autor: Tomáš Tisovský
 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS