SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Snowfest trochu jinak

Snowfest trochu jinak

Tak takhle by to nešlo...

Vloženo: 12.05.2010
Letošní závěr freeridové sezóny byl opět ve znamení návštěvy Švýcarského Davosu. Tak jsme se tedy s powderline partou sebrali a vyrazili mrknout na každoroční snowfest, hlavně potom na závody Scott Czech Ride 2010. Následující článek snad alespoň trochu přiblíží celou akci Snow Fest nezávislým okem pozorovatele.




Je tomu více než měsíc, když se ve Švýcarském Davosu uskutečnil 3. ročník akce s názvem SnowFest. Tato netradiční akce skýtá jedinečnou příležitost pro setkání lidí se společným zájmem a tím je jízda ve volném terénu – freeriding. A tak se zde opět sešli lidé bez rozdílu věku i zkušeností, aby prohloubili své umění a znalosti nebo začali první kroky na cestě k freeridingovým zkušenostem. Naše redakce pojala akci opět po svém, ostatně jako každý rok, a ubytovala se v pohodovém soukromí na předměstí Davosu.

Nevím jak je to možné, ale jako minulý rok opět přijíždíme do Davosu a sněhové podmínky jsou prostě šílené. Teplota kolem +10°C dává sněhové pokrývce opravdu zabrat. I když jsme sledovali vývoj počasí dopředu, nečekali jsme podmínky až tak hrozné. Ty ovšem vyplnily i naše nejčernější myšlenky. Po příjezdu se setkáváme s partou u hotelu Montana, kde jsou ubytováni účastníci akce. Slunce svítí, ptáci zpívají, bahno teče, no prostě hrůza. Nic méně nezoufáme, přece jen je to ještě 1300 výškových metrů na kopec. Valíme tedy na ubytko  a po malé úvodní kalbě jdeme spát naplněni očekáváním.

Druhý den ráno brzké vstávání a hurá na kopec. V mezičase si ještě vyzvedáváme lyže k testování od Pavla Mejsnara (zástupce firmy Scott). Volba padá na Parsenn, ostatně jako obvykle první den v Davosu. Podmínky jsou hrozné, ale ne tragické. Severní a severozápadní svahy jsou sjízdné bez problémů. Bohužel ze všech jižních svahů jsou spadlé obrovské základové laviny, které nám okamžitě dávají varování. Ježdění dáváme, co to dá a chytli jsme i pár dropů a odpoledne zejména převisů, které bylo možno bez problémů skákat.

Je úterý a my opět vstáváme do krásného dne v horách.  Zkušenou volbou je opět Parsenn, protože ostatní střediska jsou níže položena a tudíž sněhové podmínky nechceme pokoušet. Opět meeting na parkovišti u Montany. Dnes máme zajímavé složení. David Egydy se vrátil z Kanadského Whistleru a tak se k nám přidává, skupinu dále tvoří Martin Knybel, Martin Klika, Tomáš Zelinka, já a Igor. Neutěšená sněhová situace v kombinaci s prašanovou abstinencí nám v celku dostatečné míře mění úsudek ohledně výběru terénů. Sem tam dáváme i žlaby, které jsou na hranici sjízdnosti. Kolem poledne nás napadlo jen tak se zajet podívat na část střediska mířící do Klosters a tou je nechvalně známá Gotchna. Po zjištění, že přímo pod lanovkou jsou vypadané laviny se uskuteční naše osudové rozhodnutí tím bylo jet okolními lesy a žlaby až do Klosters. I když šlo o severozápadní svahy došlo zde k lavinovému neštěstí, které ve své podstatě ukončilo naši letošní návštěvu Davosu. O celé nehodě a následném průběhu záchranné akce se dočtete v dalším díle tohoto článku. Křídla nám na tuto expedici poskytl REDBULL.

 

Autor: Jirka Zelinka

 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS