SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Předvánoční Tauplitz

Předvánoční Tauplitz

aneb ať žije modřínový les

Vloženo: 30.12.2011

O tripu bylo rozhodnuto velice rychle, a to když mi přišla SMS s fotkou v příloze od partičky z Montafonu, kam jsem díky vzdálenosti nechtěl jet. Bylo tam napsáno - Mega porno z Montafonu, potřebujeme šnorchy + přiložená fotka Fidéla a Marta po pás ve sněhu. No asi tak 5x jsem třísknul hlavou do stolu, že já blb tam s něma nejsem a začal jsem organizovat vlastní tripík.





Složení bylo víceméně jasné - telefonát hlavnímu "čmuchači powderu" Komančovi, ten mi řekl, že v pondělí a ani v úterý ještě nemůže a kroutil se i se středou, ale na tu jsem ho nakonec zlomil. Komanč pak jen dal dokupy zbytek partičky - Gazmiče a Frenka. A tak jsme v úterý těsně před půlnoci vyrazili gazmičovým transpíkem směr Tauplitz. Musím uznat, že multivan je luxus kára, hlavně ty sklapovací sedačky, ty jsou mega mega super na cestování. Jsem si připadal jak v první třídě někde na palubě boeingu. Cesta pěkně ubíhala a už na dálnici bylo Komančovi jasné, že tam bude morda sněhu, protože jako jediný nespal a řídil. My jsme všichni chrápali, ale stále nás budily oranžové blikačky od pluhů (nechápu proč si je v noci nevypnou, všechny okolo tím budí :-)) ).

V 6.15 jsme byli na místě a začali jsme hledat apartmánový dům, kde mělo být super luxus levné ubytko + navíc sleva na skipas 20%. Komanč to našel na webu, ale v 6.15 nikdo zatím nebyl na recepci a tak jsme ještě pochrupkali. V 7.40 se konečně někdo objevil z personálu toho baráku a hleděl na nás jak, kdyby jsme přiletěli z Marsu, že o ničem takovém neví a cena za 2 noci v apartmánovém bytě pro 4 osoby byla 250E. To jsem si zase my říkali, že přiletěl on z Marsu! Pak ještě zavolal nějaké známé, co měla ubytko v soukromí, ale i tak chtěla za osobu cca 35E za noc. Vykašlali jsme se tedy na hledání ubytka a vrhli jsme se na převlíkání a hybaj ke kase. Lístek na 3 dny stojí 96E, což není úplně zadarmo, ale je to přijatelné.

Cestou v lanovce nahoru kluci okukují situaci a jsou mírně rozpačití, že vloni to bylo lepší, že bylo více sněhu. Taky se mi nezdálo, že by to bylo nějaké "peklo", ale říkal jsem si, lepší tohle než nic. Směrem nahoru se situace lepšila, ale ještě to něco chtělo. Při první jízdě nám  bylo jasné, že ten podklad je nestabilní. Hned mě to vyučilo při druhém oblouku, kdy jsem "vysapal" středně velkou pláň, která se odporoučela celá dolů, ale naštěstí jen cca 20-30 cm nového prachu. Ale i tak nás to upozornilo, že to bude jezdit a máme si dát pozor, aby nás to nestrhlo přes nějakou skalku nebo nepřisýplo do kosodřeviny. V průběhu prvního dne sněžení pokračovalo a mnohdy to vypadalo, jako by někdo nad námi roztrhl peřinu. Vločky už byly místy jako pětikoruny. Jezdili jsme modřínové lesíky, ve kterých jsme skoro nikoho nepotkávali. Pokračovali jsme celý den s menší přestávkou na výbornou gulášovou polévku v místní horské chalupě. Večer jsme si našli ubytko na statku za příjemných 14E a těšili se co přijde zítra.

Když už nad ránem jezdily po cestě pluhy jak šílené, tak jsem věděl, že to bude dobré. Chvílemi jezdili tak často, že to u nás v pokoji vypadalo jak někde na diskošce, všude oranžová. Snídáme, nasedáme do transpiku a míříme nahoru na kopec. Při cestě nahoru už zjišťujeme, že "ladovská zima" je tady a tam kde včera ještě něco trčelo, tak teď už není nic. Férově spadlo tak 60 - 80 cm a vše se úplně změnilo. Naše včerejší hřiště bylo komplet čisté a mohli jsme jít "fárat" nanovo. Postupně zjišťujeme, že i konzistence sněhu je hustější a nejde tak brutal přes hlavu, ale když se to rozjede, tak je to mocné.

Najednou se vyrojily i partičky místních freerideros a už jsme na kopci nebyli úplně sami, takže jsme sem tam někoho v modřínech potkali, ale toho místa je zde opravdu hodně a freerideros naštěstí málo. Celý den jsme makali na úpravě hriště a večer už bylo vcelku dost rozryté, ale stále ještě sněžilo. Večer jsme ani nebyli skoro schopni vystoupit z auta a všichni si na něco naříkali. No klasické první lyžování, nohy otlačené, ruky i nohy bolely snad všechny členy zájezdu.

Třetí den se říká do třetice dobrého, ale nás už ráno zarazila teplota u statku. Bylo +8°C a trošku jsme to nechápali. Při příjezdu do Tauplitz se teplota změnila na +6°C dole u lanovky a déšť. Chvíli jsem váhali, jestli nestřelíme permice a nepojedeme domů, i když u kasy stáli asi 3 lidi, tak jsem se rozhodli jet nahoru. Už cesta nahoru jsme vyzkoušeli naše oblečení. Jediná testem prošla moje nová bunda 3L gore, jinak vše komplet prochcané. První jízda po totálně zmoklém prašanu rozhodla o našem odjezdu.

Trip byl super, 2 dny mega powder. Bohužel poslední dobou jsou zimy čím dál tím více nevyzpytatelné a teplota si dělá co chce a tak 3 den byl tak maximálně dobrý na dojezd domů. Určitě to nebyla moje poslední návštěva Tauplitzu a jakmile středisko probádáme trošku více, napíšu i nějaký průvodce.

Klikoš


Fotogaleri z tripu:  http://www.powderline.cz/en/galerie/fotogalerie/modrinovy-tauplitz-pred-vanoci/


 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS