SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Letní příprava

Letní příprava

Aneb jak na skoky ze skal

Vloženo: 13.07.2010
Mnoho lidí v létě uvažuje, jak zlepšit svou kondici pro nadcházející zimní freeridovou sezónu. Tato příprava je mnohdy bolestivá a strastiplná, ale ve většině případů oceněna lepšími sportovními výkony. Jenže je tu pár dovedností, které se v posilovně ani na kole nenaučíte. A o jedné z nich je tento článek.
Svobodné Heřmanice,foto:Zuzka
Opatovice,foto:Zuzka
Olšovec,foto:Zuzka
Skály Olšovec,foto:Zuzka

Skoky ze skal, převisů, ledopádů, převějí a mnohých dalších přírodních útvarů, to vše je nedílnou freeridingu. Jenže jak na to? Jak natrénovat pohled do bezedné propasti hluboké několik metrů, když jsou všude okolo skály? Jak natrénovat ovládání strachu z výšek bez obav ze zranění? Jak částečně otestovat rovnováhu těla při skocích z výšek? To vše a mnohem více lze natrénovat při skocích do vody. Není zde řeč o skokanských věžích na bazénech, kde jste pod stálým dohledem plavčíka. Mluvíme o zatopených lomech, kterých je v ČR hned několik. Jelikož jsem z Moravy, tak zde uvedu trojici mnou vyzkoušených a ověřených míst a pár dalších tipů, kam se zajet podívat.

Svobodné Heřmanice se nacházejí na severu Moravy, přibližně 10km od Opavy (viz. MAPA ). Tento břidlicový lom je rájem zejména pro potápěče. Velmi čistá a většinou chladnější voda je ideální pro pohodovou návštěvu v parných dnech. Z pohledu skokana zde není mnoho možností. Je tu prakticky asi 5 míst (skal), ze kterých se dá skákat a všechny se nacházejí v zadní (jižní) části lomu. Nejvyšší z nich nemá více než 11m z malou možností rozběhu. Ideální skála z rozběhem se nachází také v jižní části lomu. Možnost rozběhu a výška okolo 6m je ideální pro bezpečný trénink. Již zde bych rád doporučil brát si s sebou na lomy boty ke skákání. Vzhledem k všudypřítomným ostrým kamenům, není rozběh bezbolestný. Dále také dopad z výšky někdy pěkně potrápí chodidla. Pokud již nemáte ovšem techniku skákání natolik v krvi, že máte špičky nohou při dopadu úplně propnuté.

Lom ve vesnici Olšovec se nachází přibližně 5km od Hranic na Moravě (viz. MAPA ). Tento menší, opět břidlicový lom, je co do možností skoků do vody mnohem bohatší. Celkově téměř třetina lomu je vhodná pro skákání a výška skal je zde velmi rozmanitá. Přijde si zde na své jak začátečník tak i parta paknáčů, kteří dávají podběhnuté backflipy, ze všeho na co se jen podívají. Jsou zde 2 skály s možností rozběhu. Jedna s výškou okolo 10m a druhá, s odrazem z lesa, s výškou okolo 13m. U druhé skály nutno podotknout, že je potřeba se hodně odrazit do dálky a přeletět několik vyčnívajících skal během letu. Celkem zážitek.

Nedaleko Hranic na Moravě je další lom a to u obce Opatovice (viz. MAPA ). Tento vcelku vetší kamenolom má ze všech tří lomů nejhorší výstup z vody po skoku. Jsou zde ale nejvyšší skály a to až 18m (celkem nášup). Předem bych tady rád uvedl, že na tomto lomu po skocích již zemřelo několik lidí a tak si prosím dávejte pozor při skocích z tak vysokých skal. Náraz na vodu je velmi silný. Jinak je zde mnoho možností skákání na přibližně 20 % obvodu lomu. Je zde dobře přístupná pláž ke koupání a celkově příjemné prostředí s teplou vodou.

V závěru bych se rád zmínil o lomu Výkleky (viz. MAPA ) se kterým nemám osobní zkušenosti, ale pry to také stojí za návštěvu. Každopádně ale zde nesmím zapomenout náš pravděpodobně nejslavnější lom ve skokanském oboru. A to je lom v Hříměždicích. Zde se koná taky závod v Cliff Divingu – High Jump (viz. ZDE ). Zde se objevují takové hvězdy jako náš skokan Michal Novotný (Redbull Cliff diving series) a nebo světový šampión Orlando Duque. Pokud máte i Vy nějaké tipy na dobré skákání v lomech, podělte se prosím v diskuzi pod článkem.
 
Autor: Jirka Zelinka 
 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS