SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
Kanadský freeridový sen

Kanadský freeridový sen

Démoni v BC

Vloženo: 15.04.2012

Velice libový článek, který má hlavně libovou galerku. Trocha prachu nám přistála až z daleké Brtiské Kolumbie, kterou navštívila parta z Prahy. Kdo, kdy a jaké to vlastně bylo si můžete přečíst v následujícím článku a rozhodně vidět v galerce od Davida Němečka.

Kanada BC
Front jak cip
Zetor zabijí

Tak je to konečně tady, víza, letenky, zapakovat se a hurá za velkou louži, kde mým domovem na další měsíc a půl bude městečko Golden v BC. Letenky jsem kupoval z Vídně, vyšly mě asi o 6tis levnějc. Na letišti jsem měl trochu obavy z přepravy lavinového batohu Snow pulse, ale po výměně pár emailů s British Airways nebyl žádný problém.

V Calgary na mě už čekala parta ve složení Watson (Lukáš Němeček), Švéd (Ondřej Čuba), Maruška a Zetor (Jenda Kotáb), který bude po dobu našeho pobytu náš landlord. Kanadu jsme si vybrali, protože pro nás byla z hlediska terénů a sněhové nadílky atraktivní. Dalším plusem je fakt,  že je Zetor v Kanadě už od léta a má zajištěný super bydlení cca 15km od Kicking Horse resortu a taky prostorné zatím pojízdné auto, bez kterého tu opravdu nejde existovat.

Watson se Švédem přijeli o 14 dní dřív a vyjednali s managerem střediska sezónní permici za zvýhodněnou cenu, díky tomu jsme ušetřili nemalý peníz, protože jednodenní skipass stojí něco přes 80$. Když jsem poprvý přijel do resortu přivítalo mě slunečné počasí, ale bohužel s poslední sněhovou nadílkou 10 dní starou. Tak nezbývalo, než se vydat za hranice resortu a hledat čistý lajny, kterých už bylo celkem pomálu. Resort je poměrně rozlehlý a skládá se ze 4 hřebenů, které jsou rozděleny do menších podsektorů. Tyto jednotlivé sektory jsou po vydatném sněžení odpalovány místními střelmistry, do té doby než, jsou prohlášeny za "safe". Pak se tam nahrne tolik lidí, že se nejeden evropan nestačí divit. Od malejch prcků až po důchodce, tady snad úplně všichni drtí “frírajd”. Nakonec vám stejně nezbyde, než se vydat "out of bounds". Celkem nutností tu je vlastnit hajkovací vázko.

Díky obavám domorodců z lavin se za hranice resortu dostane už poměrně menší část prašanochtivců. Základ je se dostat hlavní lanovkou nahoru a pak máme dvě možnosti. První je, vydat se po hřebeni na jihovýchod okolo dvou oficiálních hiků na Terminator peak 1 a 2, dá se pokračovat dál mimo hranice na T3, ale je zapotřebí ověřit lavinovou situaci, jelikož se jedná o velmi úzké sjezdy bez možnosti úniku v dolní části s množstvím stromků. Druhá možnost je vydat se směr 4 sedačková lanovka, která je novým přírustkem v resortu a doveze vás na vrchol Blue heaven. Odtud vedou železné schody s příhodným názvem “Stairway to heaven” na poslední část resortu White wall. Sjezdy vypadají překrásně, jen kdyby nebylo všechno tak neskutečně rozryté, proto většinou pokračujem dál směr Ozone, jehož krásně nasvícené sjezdy jsou zakázaným ovocem pod pohrůžkou zabavení skipassu. My však míříme na back side Ozone, kde začíná ten pravý freeride paradise.

Neskutečné množství žlabů od širších až po uzké, u některých i s nutností dropu. Většina lidí se do neprojetých žlabů nepouští tak zůstávají dlouho nejeté aspoň do té doby než je někdo nenalinkuje. Po exkluzivním sjezdu se můžeme snadno vrátit zpět na hlavní lanovku a z vesela si to zopáknout nebo mírným hajkem na pásech cca 20min na Rudis odkud se písnička opakuje a severní stěna je plná různorodých žlabů. Podle času se dá vrátit rychle do resortu nebo pokračovat dalším hikem na třetí hřeben nacházející se mimo hranice a vychutnat si opět severní stěnu Molars. Ač je to k neuvěření, i odtut se dá během 15min vrátit zpět bez jakéhokoliv šlapaní. Cestou zpět jsme objevili v lese nemálo těch pravejch Kanadskejch pillows, ale o těch až příště…
 
Galerka:  ZDE
 

Autor: David Němeček

 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS