SnowFilmFest

Powderline - freeriders website

Česká verze   English version
ISPO 2011 Mnichov

ISPO 2011 Mnichov

1500 km za jeden den + 6 hod. na nohou

Vloženo: 10.02.2011
Jako  každý rok, se Powderline musel vypravit na nejzajímavější výstavu ISPO, která se každoročně koná v Mnichově. Letos probíhala mezi 6. - 9. únorem a kvůli špatným sněhovým podmínkám, které postihly celou Evropu, jsme se rozhodli vyrazit pouze na výstavu, vzdálenou přes 1500 Km.




Při příjezdu do Mnichova nás uvítali parkovným za 8e a mohlo se jít na to. Takto plní elánu a energie vstupujeme do prvních pavilónů. Ze severního směru jsme museli projít přes pavilón „CHINA“ , který Vám nabízí „veškeré zboží, které najdete v následných pavilónech, ale pod jinými značkami“. Na letošním ISPU se objevila spousta nových značek, a to především s oblečením a lyžemi. Ústup SNB  byl zřejmý, většina SNB značek začíná postupně do svého portfolia zařazovat i lyže. Pokud byste chtěli ISPO projít celé a zastavit se u každého stánku, potřebovali byste na to minimálně týden. Proto jsme se zaměřili především na novinky jednotlivých značek.

Pieps  představil komplet nový „pípák“ VEKTOR. Má 4tou vytahovací anténu, která zvyšuje dosah na poctivých 80m a dosah je také zvětšen pomocí GPS funkce,  kterou jako jediný v sobě má. Funkci hledání lze přepnout mezi přímou cestou k zasypanému nebo po elipsách a plná spolupráce s PC přes USB je samozřejmostí. Pípák nabízí i GPS souřadnice, které se opravdu hodí při přivolání pomoci. Nabízí spolupráci s iSonda, která při zapíchnutí akustickým signálem detekuje jakýkoliv pípák od 2 m, čím blíže jste se špičkou sondy k zasypanému, tím je akustický signál silnější.

Arva  zlepšila software především ve vyhodnocování více zasypaných, a společně s Ortovoxem rozšířili nabídku batohů. Ortovox se posouvá ještě dál a jde i do oblečení a dalších doplňků.

SnowPulse, který nám představil Luboš, přichází s dalším novým systémem, který se odpaluje jen za zády. Je to systém s  vakem, ventilem a táhlem které si teoreticky můžete namontovat do jakéhokoli baťohu. Přímá podpora tohoto systému je zatím jen u Mammutu. Ke změně také došlo u ventilu a táhla. Samozřejmostí je rozšíření nabídky stávajících systémů, které známe z loňské sezóny. ABS rozšiřuje svou nabídku do všech možných velikostí a barev. Jednotlivé základní jednotky lze kombinovat i s jinými výrobci, jako jsou např. Quiksilver, Millet, Arva, Rossignoll atd. Měli jsme také možnost odzkoušet lavinové batohy od amerického výrovce Backcountry access BCA, které vynikají hlavně svou váhou a dokonce je bude možno tento rok zakoupit i v Evropě.

Vyloženě  novinky co by znamenaly revoluci v našem světě freeskiingu  jsme bohužel neviděli. Experimenty lyží ve tvaru lžičky (viz foto),  nebo nový typ trackerů rozhodně významnou revolucí nejspíš nebudou.

Překvapen  jsem však byl z množství nových značek, ať už z hlediska lyží, ale hlavně u oblečení, kterého bylo opravdu hodně a popisovat jednotlivé změny u každé značky by bylo nereálné. Rád bych ještě zmínil pár novinek, které mi utkvěly v  paměti. Jedna z nich je GoPro HD ve 3D. Jde o dvě kamery, které jsou hned vedle sebe namontovány ve spojeném obalu a připevněny na helmu. Jedná se o klasické HD kamery ve tvaru, které známe i dnes. Pokud však neposilujete krční svaly pravidelně, může být docela makačka unést toto zařízení. Další novinka, které jsem si všimnul, je od značky Oakley. Jedná se o SKI/SNB model brýlí Airbrake, které jsou však hodně podobné modelu Splice.  Dakine vyrábí batohy s označením FWT, což se zdá být úspěšný byznys. CoreUpt ukázal nové netradiční tvary lyží převážně u špiček a patek. Značka 4FRNT představila nové typy lyží s limitovanou edicí věnované památce C.R.Johnsona. Technica předvedla botu, kterou po nazutí upnete pomocí nafukovacích postranních vaků u kotníků, a tak nohu dokonale utěsníte. Tyto novinky se mi vryly do paměti, mnohem více však naleznete ve fotogalerii, která je opravdu velká.

Závěrem  bych chtěl také zmínit doprovodné akce, u kterých můžete strávit celý den, jako jsou například: skoky do nafukovacích matrací, slackline, módní přehlídky , možnost vyzkoušet nové produkty a v neposlední řadě si také můžete prohlédnout hvězdy freeskiingu, jako je třeba Kaje Zakrikson, kterého se nám podařilo odchytit. Foto je toho důkazem :-).


GALERIE: 1.část ZDE

GALERIE: 2.část ZDE



Text: Martodejv
 
 
OAeV - Alpenverein

Partneři & Sponzoři

Powderline.cz - ISSN 1805-7462
Portál o ježdění ve volném terénu. Naleznete zde reportáže z výletů, tipy a triky pro vybavení, průvodce novými oblastmi apod.
Copyright © 2009 POWDERLINE | Design by Agentura MK | Valid XHTML 1.0! Valid CSS! | RSS